2009. október 1., csütörtök

EGY PERC A MŰVÉSZETOKTATÁSÉRT

Zeneiskolánktól kaptam a következő E-mailt, amely először is felháborított, majd elgondolkodtatott. Nem szoktam politizálni, és a blogomba se írok ilyenekről. De most engedtessék meg a kivétel, mert legkisebb gyermekem zeneiskolába jár, tehetséges, jó tanuló. De lesz jövője, a többi tehetséges művészpalántával együtt?


Mit akarnak még elvenni tőlünk, és tőlük? Most már a zenét kedvelő gyermekeinkről is lehúznak egy bőrt? Forintmilliók vándorolnak ki az államkasszából, ,,megérdemelt" végkielégítés címén. Könyörgöm...! Lát ebben az országban valaki?


Olvassátok el, és aki teheti, tegye ki a blogjába... Köszönettel... Orzsu


"Zeneiskolák nélkül nincs Zeneakadémia sem"


Batta András zeneakadémiai rektor szavainak különös aktualitást ad, hogy a költségvetés 2010. évi tervezete a magyar művészetoktatástól kívánja a legnagyobb arányban elvonni az állami támogatást, s a szülőkre, önkormányzatokra egy, már megkezdett tanév során újabb anyagi terheket róni.

A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége felhívással fordult minden hivatásos zenekarhoz, hangversenyrendezőhöz, zeneiskolai rendezvények szervezőihez, hogy az ünnep hangulatát nem tönkretéve áldozzanak egy perc csendet az elgondolkodásra.
Arra, hogy az alapok megbontása a kevés nemzetközileg is kiemelkedően sikeres tevékenység néhány gazdag ember, s a nagyon rászorultak – együttesen is kisebb csoportja – kivételével nem teszi elérhetővé a művész pályát, s egy idő után nem lesz zenekar, nem lesz közönség. Ez ebben a formában gyermeki jogokat sért, a tanév közi váltás aláássa a jogbiztonságot, s ha megvalósítják, nemzetközi hírű zeneoktatásunk alapjait bontják el. Előzetes tárgyalásaik nem vezettek eredményre. A további tárgyalásokhoz segítheti a figyelemfelkeltést, ha a Zene Világnapjának környékén, az elkövetkező napokban minden hangversenyen megáll két műsorszám között egy percre a zene, s teljes csönddel gondolunk a kisemmizni szánt művészetoktatásra. Érzékeljék ezt a velünk ilyenkor ünneplők, s gondolkodjanak el, hol ünneplik nevelésünk sikereit, eredményeit, ha pusztítják azt, ami van.

Nincsenek megjegyzések: